Страници: [1] 2 3 4 5 6 7
  Изпечатай  
Автор Тема: Домашен козунак  (Прочетена 20301 пъти)
Елена
Дизайнер на форума
Напреднало агънце
*

Рейтинг: +11/-1
Неактивен Неактивен

Публикации: 1.483



« -: Април 19, 2008, 08:43 »

Тази година съм решила да се пробвам да направя... Намерих си рецепта:

Продукти

7-8 яйца

2 ½ чаши прясно мляко

250 гр. краве масло

2 ½ - 3 ч.ч. кристална захар

кората на голям лимон или лимонова есенция

5-6 ванилии

кубче прясна мая за хляб

щипка сол

повече от килограм брашно

Приготвяне

Маята се размива на каша с ½ ч.ч. топло (не горещо) прясно мляко. Прибавя се брашно, до получаване на рядка каша и се оставя на топло да втаса много добре. Тестото се меси в по-голям съд (най-добре леген, който използувате за такива цели). В него се разбиват добре яйцата със захарта, прибавя се топлото прясно мляко, втасалата мая, солта, настърганата лимонова кора, ванилията и разтопената мазнина. Разбърква се добре и започва да се прибавя брашно, като се меси постоянно, до получаването на меко тесто. Много е важно тестото да се меси много добре и да не стане прекалено твърдо.

Готовото тесто се намазва отгоре с мазнина, покрива се с чиста кърпа и се оставя на топло да втаса много добре. Трябва да увеличи обема си двойно. Втасването отнема поне 2-3 часа, в зависимост от температурата, понеже в тестото има захар.

За да улесня втасването аз правя следното нещо: Напълвам един голям леген с гореща вода и в него поставям съда с тестото, като от време на време доливам гореща вода.

След като втаса напълно от тестото се оформят дълги парчета във формата на рула и се сплитат на плитка. Тестото трябва да се оформя на рула, като се изтегля и усуква, за да стане козунака на конци. Получават се 7 големи козунака.

Тестото може да се оформи и по друг начин. Може в козунаците да се сложи и плънка от орехи и канела, стафиди, сладко, мармалад или плънка по ваш избор.

Всеки козунак се поставя в подходяща форма или тава, намазана с мазнина и се оставя да втаса на топло. След втасването се намазват с разбит жълтък и се поръсват обилно с кристална захар. Могат да се украсят с белени пресни бадеми. Бадемите се белят лесно, като преди това се накиснат в топла вода.

Козунаците се пекат в предварително загрята умерена фурна до зачервяване. След като са готови се вадят от формите и се покриват с чиста кърпа.


Вие правили ли сте? Много ли е трудно? Споделете, моля, в тази тема разни тънкости и хитринки 

Благодаря 

Активен
hrus_hrus
Най-полезната тема
Агънце експерт
*

Рейтинг: +4/-0
Неактивен Неактивен

Публикации: 2.721


« Отговор #1 -: Април 19, 2008, 10:54 »

Добре, че ме посети, да си намеря рецептата. 

Ако се различава по нещо ще я постна специално за вас, мили съфорумки.
Активен

Елена
Дизайнер на форума
Напреднало агънце
*

Рейтинг: +11/-1
Неактивен Неактивен

Публикации: 1.483



« Отговор #2 -: Април 19, 2008, 12:23 »

а ти правила ли си? наистина ли е толкова трудно, колкото казват?
Активен
hrus_hrus
Най-полезната тема
Агънце експерт
*

Рейтинг: +4/-0
Неактивен Неактивен

Публикации: 2.721


« Отговор #3 -: Април 19, 2008, 18:03 »

а ти правила ли си? наистина ли е толкова трудно, колкото казват?
Правих миналата година. Остана глетав, защото не го оставих достатъчно време да втаса. Бухна много, но явно му трябваше доста време. И при самото печене, много бързо хвана коричка, защото много се надигна.
Активен

megalyne
Работохолик на форума
Напреднало агънце
*

Рейтинг: +1/-0
Неактивен Неактивен

Публикации: 1.259



« Отговор #4 -: Април 19, 2008, 19:41 »

Бабата на Николай прави всяка година домашен козунак със стафиди и става невероятен.Рецептата не я знам ,ама знам ,че го меси в четвъртък и през 3 часа го премесва и така до неделя когато го пече. Ще питам за рецептата и ще ви докладвам.Аз нямам нерви за такъв козунак.Копувам си готов от магазина 
Активен

РђРєРѕ животът ти поднесе лимон СЃРё направи  лимонада!!!
hrus_hrus
Най-полезната тема
Агънце експерт
*

Рейтинг: +4/-0
Неактивен Неактивен

Публикации: 2.721


« Отговор #5 -: Април 19, 2008, 20:11 »

Последните 5 години не съм яла хубав козунак от магазина. 
Активен

pufa_
Гост
« Отговор #6 -: Април 19, 2008, 20:33 »

Там му е цаката - в месенето.Майка ми по рано правеше,но нещо вече не и се занимава.Аз не съм правила,само съм гледала
Активен
Ланфеар
Administrator
Агънце експерт
*****

Рейтинг: +19/-0
Неактивен Неактивен

Публикации: 4.153



« Отговор #7 -: Април 20, 2008, 08:57 »

при нас в пекарната правят такъв хубав козунак, че няма смисъл да се мъчи майка ми или баба ми да прави, аз винаги съм била по купешките неща, домашно приготвено рядко ми харесва (особено много мразя домашна баница  )
Активен

Всеки ден, във всяко едно отношение, положението става все по-добро и по-добро!!!
lilavetka
Полу-мод
Напреднало агънце
*

Рейтинг: +3/-0
Неактивен Неактивен

Публикации: 1.618


« Отговор #8 -: Април 21, 2008, 11:11 »

майка ми прави страхотен козунак  просто няма купешки, който да го замести 
Активен

\"... нещо по-различно причини ми, тази нощ очите напълни ми... с твоето тяло говори ми...\"
Елена
Дизайнер на форума
Напреднало агънце
*

Рейтинг: +11/-1
Неактивен Неактивен

Публикации: 1.483



« Отговор #9 -: Април 21, 2008, 11:47 »

наистина ли дълго втасва тестото?
Активен
hrus_hrus
Най-полезната тема
Агънце експерт
*

Рейтинг: +4/-0
Неактивен Неактивен

Публикации: 2.721


« Отговор #10 -: Април 21, 2008, 13:26 »

Тия от "Журнал за жената" не са в ред. Такава умопобъркваница, че ако ми е за пръв път месенето, накрая ще си бия козунака в главата.

Ето какво предлагат:

Цитат
Плетен козунак

Продукти: 1 кг брашно, 5 яйца, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 и 1/4ч.ч. захар, 250 гр мазнина, 40гр мая, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.ч. орехи, 50 гр стафиди, настърганата кора от 1 лимон, 2 с.л. едра захар за поръсване.


Приготвя се класическо козуначено тесто , като към него се прибавят настърганата лимонена кора и стафидите. След първото втасване накъсайте тестото на парчета и ги разточете на правоъгълници. Усучете ги с ръце на фитили и оформете плитки. Подредете ги в намзнена тава да втасат отново. Преди печенето ги намажете с разбитите яйца , а отгоре ги поръсете със захарта и накълцаните орехови ядки.


Изникват няколко важни въпроса в главата ми :

1. Какво е класическото тесто?
2. Първо втасване - добре, ама колко време? Час, два, пет?!!?
3. Тия яйца не сме ли ги сложили в тестото преди замесването? Как тогава пак със тях да намажем и отгоре?!!!????


Заради такава една рецепта, от миналата година знам, че козунак с едно кило брашно не се прави! Задължително си подгответе поне 2 кг. брашно, защото рецептите в повечето случаи са неточни!
Активен

Лилянчо
Кулинар на форума
Агънце експерт
*

Рейтинг: +12/-0
Неактивен Неактивен

Публикации: 2.102



« Отговор #11 -: Април 21, 2008, 13:33 »

Иска ми се да пробвам рецептата на Елена, пък каквото стане, ако не стане ще си купя от магазина, но ако стане ще правя по-често. Чувала съм, че най-вкусните козунаци се правят със свинска мас, но аз не я уважавам никак и рецептата с маслото ме устройва. 
Активен
Ланфеар
Administrator
Агънце експерт
*****

Рейтинг: +19/-0
Неактивен Неактивен

Публикации: 4.153



« Отговор #12 -: Април 21, 2008, 13:34 »

майка ми ми каза, че голямо месене и удряне падало с тия козунаци 
някоя да сподели опит, ако е правила...
Активен

Всеки ден, във всяко едно отношение, положението става все по-добро и по-добро!!!
hrus_hrus
Най-полезната тема
Агънце експерт
*

Рейтинг: +4/-0
Неактивен Неактивен

Публикации: 2.721


« Отговор #13 -: Април 21, 2008, 13:37 »

Моят опит беше красив и недопечен, заради неточна рецепта.

Още една тънкост която знам е, че козуначеното тесто обича да се меси и втасва на топличко.
Активен

hrus_hrus
Най-полезната тема
Агънце експерт
*

Рейтинг: +4/-0
Неактивен Неактивен

Публикации: 2.721


« Отговор #14 -: Април 21, 2008, 14:25 »

В старите книги на мама намерих рецепти като тази на Ели, но с малки разлики в тях.
Ще използвам грамове за мярна единица, защото чаените чаши в последно време много се различават тези преди години.

1 кг брашно,
300 г захар,
20 г мая,
250 г масло,
6 яйца,
3 ванилии,
щипка сол,
50 г стафиди,
50 г бадеми или орехи по желание.

В тази рецепта вмесо втасане е използвана думата ШУПВАНЕ, която доста добре описва състоянието на тестото.
Друго което пише е, че по време на месенето ръцете трябва да са намаслени.
За това колко меко трябва да е тестото, пише, че колкото е по-меко тестото, толкова повече се надигало при шуптене (втасане).
За да останат стафидите в тестото предватително се овалват в малко брашно, иначе можело да се смъкнат на дъното.
Активен

Страници: [1] 2 3 4 5 6 7
  Изпечатай  
 
Отиди на:  



Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията